fredag 13 november 2009

I höstens mörker.


Det är precis det här vi behöver i mitten av höstmörknet lite uppfriskande konst, den här hittade jag när jag kom hem efter jobbet utanför design museet. Man blir på gott humör.
Det blev ingen modemässa i dag men jag gör ett nyt försök imorgon.

Ha ett skönt veckoslut.

Tjejer, ni förtjänar oss inte.


Det är fortfarande en mans värld. Men kan inte killarna få ett brejk och kreddas för att vi skärpt oss? Jonas Cramby funderar kring jakten på jämställdhet och dess dråpliga konsekvenser.
Först, en kort resumé: Homo sapiens uppstår (antagligen) i Afrika, börjar utvandra och på grund av att det finns en viss skillnad i storlek upptäcker männen snart att de kan styra och ställa med kvinnorna. Så kvinnorna tvingas stanna hemma och damma grottan medan grabbarna morän (senare grus) drar ut och jagar mammut för att på kvällarna sitta runt lägerelden och säga saker som ”tänk dig henne mellan två ullhåriga noshörningsfällar” åt en liten, tjock stenstaty med svinstora lökar som någon av gängets ungkarlar smugit med.
Och så fortsätter det i mellan 100 000 och 200 000 år till i dag, då den gamla tidens män, som filmskaparen Sergio Leone sa, ”byggt en värld som inte längre har plats för dem”. Fysisk styrka och aggressivitet är inte längre några egenskaper som efterfrågas (annat än på Fitnesstävlingar).
I stället lever vi nu äntligen i en värld som styrs av idéer. Och en av dem är i sammanhanget ny: att män och kvinnor är jämlika. Det var denna lysande idé som jag och några vänner satt på ett fik och pratade om för ett par veckor sedan. Men vår diskussion handlade varken om föräldrapenningen (samtliga runt bordet vill dela lika, om vi bara fick för våra flickvänner) eller ”den manliga våldskulturens bakomliggande strukturer” (alla var fysiskt fega), utan den enda form av könskamp de flesta av oss stöter på till vardags: vi pratade om städning. – Ibland känns det som om utvecklingen gått så snabbt att det är tjejerna som inte hängt med, inte vi. Trots att vi gör lika mycket hemmaarbete förutsätter min flickvän att jag gör mindre, sa Victor och sköt undan sin morotskaka. Usch, nu ska jag inte ha mer. Stoppa mig om jag tar mer.
– Precis så är det hemma hos mig också, sa jag. Jag handlar och lagar mat. Min tjej storstädar. Jag har räknat ut att rent tidsmässigt lägger jag faktiskt ner mer tid på hushållet än min tjej, men det faktumet är ju så otänkbart att hon fortsätter klaga på att jag inte gör något av bara farten.
– Jag tycker inte att det är så farligt att bli tillsagd, sa Gustav. Det värsta är att hon pratar till mig som om jag är en idiot. Min tjej säger inte att jag ska diska, hon säger: ”Det är viktigt att du diskar medan jag är på Acneutförsäljningen annars har vi inga rena tallrikar att äta på.” Eller: ”Spiller du sås på soffan blir det fläckar.” Å fan Einstein, är det så det uppstår fläckar. Skicka in det till Illustrerad Vetenskap. Johan, som varit tyst sedan vi började prata, sa plötsligt:
– Allvarligt. Det kan inte fortsätta så här. De flesta av oss svenska män under 40 har fått en feministisk uppfostran. Vi försöker vara moderna män som inte står i vägen för utvecklingen men samtidigt räcker det med att ett par greker kör runt ens flickvän på en vespa och skriker ”Vackra svenska flicka!” för att hon ska börja klaga på hur jävla tråkiga vi är. Men vackra svenska flicka, jag har news för dig: Du är inte värd oss!
Det var tyst ett par sekunder. Sedan började vi skratta. Det fanns dock korn av sanning i vår hårdragna diskussion. När man om 50 år ser tillbaka på vår tid tror jag att man kommer slås av två saker: dels att det är helt bisarrt att det tog så lång tid för könen att ens börja bli jämlika, dels att tiden då det äntligen började ske (nu) präglades av missförstånd, förvirring, lite omvänd orättvisa och en massa ofrivillig humor.
Ett exempel: När Metro i höstas publicerade resultaten av en undersökning om europeiska män som Discovery Channel gjort var resultatet väntat: svenska män var de mest jämlika i Europa. 78 procent av de svenska männen instämde i påståendet ”En man kan uppfostra ett barn lika bra som en kvinna” och 62 procent höll med om att ”Det är viktigare för fäder att ge känslomässigt stöd än ekonomiskt stöd”. Ändå valde tidningen att ha rubriken ”Svenska män är latast i Europa”. Bara för att vi också var den nation som mest råkade hålla med om påståendet ”På semestern vill jag bara äta, dricka och ligga i solen.”
Hur Metro kunde koppla en välförtjänt semestervila till att man är lat ska jag låta vara osagt, men det visar på en tendens – eller en ”struktur”, som mina kvinnliga kollegor brukar kalla det – att om man diskuterar den manliga hälften av den svenska befolkningen så är det helt enkelt inte okej att vara positiv. Trots att det uppenbart var en undersökning om män undrade en kvinnlig bloggare upprört: ”Vad artikeln inte berättar är varför det bara är män som undersöks. Varför kvinnorna är helt ointressanta som undersökningspersoner förtäljer inte den här sagan.” Samtidigt lämnade koleriska (anonyma) män kommentarer i stil med: ”På mitt jobb är kvinnorna inkompetenta. Värre än lata...”
Är det de enda två vägar man kan gå som man? Antingen bli en uppenbart förljugen, men socialt accepterad och helt oemotsagd, lakej till den härskande tyckarklassen – eller en hysterisk reaktionär gubbtjyv som babblar om mansförtryck och kvinnovälde så fort någon antyder att det skulle vara trevligt med lika lön för lika arbete? Hur gör man egentligen om man vill vara en modern man som välkomnar alla de förändringar som just nu sker men samtidigt inte kan låta bli att reagera när man känner sig orättvist behandlad?
Tyvärr gör vi, i regel, ingenting. Dels kanske vi män inte anser oss ha rätt att klaga. Vi lever ju (dock med ganska många undantag) fortfarande i en mans värld och har ju faktiskt, rent historiskt, varit riktiga as. Dels vågar vi nog helt enkelt inte. Det är antagligen på grund av detta som en länk till en radiointervju med Paolo Roberto för ett par veckor sedan började sprida sig som munherpes mellan mina manliga bekantas mailboxar och att reaktionen blev så katarsisk. Paolo Roberto är så orädd och ärlig att programledaren Hanna Fahl blir helt ställd. Stor humor uppstår.
Hanna Fahl: Hur ställer du dig till feminism till exempel? Paolo Roberto: Jag är militant motståndare. Det finns militanta feminister, jag är militant motståndare till feminism. Hanna Fahl: Men gud, hur menar du då? Paolo Roberto: Jag tycker att det är en extrem vänsteridé om jämställdhet med alla galna queerteorier. Vadå att kön bara är en konstruktion? Det kan ju bara nån som har suttit på universitetet och snackat med andra såna här queerteoretiker tro. Det är väl bara att öppna fönstret och sticka ut huvudet så ser man hur världen funkar. Då ser man att det är skillnad på män och kvinnor. Det är skillnad på vår biologi, det är skillnad på vår muskulatur, det är skillnad på våra hjärnor. Det är annorlunda. Däremot är jag en militant jämställdhetsivrare. Det är väldigt väldigt viktigt att vi är jämställda. (...) Det är bara att titta på sånt här som föräldraförsäkringen, jag menar, vem är det som är hemma med barnen? Kvinnor vill ju vara hemma med sina barn och vi delar hyfsat lika i Sverige. Vi är världens mest jämställda land men svenska män får ju bara skit liksom. Hanna Fahl: Oj oj oj, alltså, jag blir lite upprörd nu, fast jag tror att vi ska lämna det här ämnet. Paolo Roberto: Nänä, jag kan diskutera det med dig när du vill för jag har rätt! Och jag ser ju på dina händer att du blir upprörd. Det är för att du jobbar på Sveriges Television och här tycker alla som dig och så går du ner på fiket här och så tycker alla som dig och så diskuterar man aldrig saker fullt ut och man möter aldrig folk som tycker annorlunda och då blir man bara cementerad i sin idé om hur saker och ting i världen ska vara.
Många män har i hemlighet skrattat åt den där intervjun. Precis som vi skrattade åt vår kompis Victors hemsnickrade jämställdhetsteori på det där fiket för ett par veckor sedan. – När jag tänker på kvinnorörelsen ser jag framför mig ett gäng springande kvinnor som håller i en murbräcka, sa han. De har blommiga kjolar och knästrumpor och springer mot en stor dörr för att försöka tvinga sig in i det här stora herrklubben vi män har byggt upp under århundraden. Men den där dörren kanske inte är så tjock som de tror. Med tiden har den börjat vittra sönder. Så när kvinnorna kommer fram till den pulvriseras den, det säger bara poff, men kvinnorna har fått upp en sådan fart nu att de fortsätter springa. De välter omkull fåtöljer och en lampa. När en av de förvånade herrarna påpekar att de kanske borde sakta ner skriker en av kvinnorna:”Håll käften, ditt jävla svin, du har inte rätt att uttala dig!” Sen springer de vidare ur genom bakdörren. Och jag kan inte låta bli att undra: Vore det inte bättre om vi hjälpts åt att plocka i ordning? Och när det var klart kunde vi börja ha det lite trevligt tillsammans och jag kanske kunde fått bjuda på en bit morotskaka?

Citat ur tidningen CAFE, Publicerad: 2009-07-17

torsdag 12 november 2009

Ett lunchställe till.


En helt vanlig arbetsdag bakom mig med en tidig väckning, när gick livet så fel, på morgon-natten är det meningen att man ska sova så att man orkar jobba och vara vaken hela dagen.
För att visa att jag också är kapabel för att göra nya saker och gå till nya restauranger så var jag på lunch till den super legendariska Pizzaravintola Sivuraide i Sörnäs. Jag hade väntat mig något helt annat sen jag var där sist dryga tio år sen och nu inget liters ölstop och inga mega pizzor heller. Dom hade städat upp stället, konstiga tider vi lever i. Stället har tappat sin legend status.
Bestälde en kebabpizza som nog smakade pizza, alltså fet och den var het, men det gick inte att känna igen på smaken att det var "kebabkött", svamp och lök på den. Men servicen var ändå jätte vänlig.
Efter en lång tupplur på soffan och en kopp te och en het dusch åt jag hemgjord sushi och tänkte att det kunde vara dags att gå och belöna sig med ett par kvällsöl på stamhaket. Imorgon blir det ännu en lång arbetsdag från kl. 9 till 22.30 men timmarna på förmiddagen är dom mest jobbiga, damn you, men dagen blir bättre anefter.
Som det ser ut nu så kommer veckoslutet vara ganska ledigt får se vad man hittar på. Hur som hälst så börjar modemässan imorgon och om jag inte hinner dit imorgon så får det väl bli på lördagen.
Det finns säkert intresanta saker att skriva om, får se.

Ha en skön fredag, nu drar jag till bar9.

onsdag 11 november 2009

Snabb lunch.


Vi tog lunch med kollegorna på det redan legendariska Moottori Ravintola allun grilli i Myrbacka.

Inredningen var milt sagt konstig men kanske det faller Mika Häkkinen fansen och motorsport fantasterna i smaken.
Lunchen var på allt sätt bra, lax med bearnaisesås och potatismos, men lite dyr.

En skön kväll till er.

Ett ämne till man inte talar om.

Pojkar verkar oftare än flickor bli utsatta för våld i sina parrelationer. Nio procent av pojkarna och två procent av flickorna uppger sig ha blivit sparkade eller slagna av sin partner. Det här visar resultaten i en enkät om ungdomsbrottslighet som gjordes av Rättspolitiska forskningsinstitutet.

Av alla sällskapande ungdomar hade var fjärde upplevt fysiskt våld eller hot om våld i sitt nuvarande förhållande. De vanligaste formerna var att hindra, gripa tag i, eller smälla till den andra. Fler än vad femte pojke hade fått en örfil av sin flickvän.

Däremot var skällsord och sårande beteende lika vanligt bland flickor som bland pojkar.

Enkäten besvarades av närmare 6.000 unga i ålder 15-16 år. Drygt 1.300 av dem sällskapade när undersökningen gjordes.

Text: FNB

tisdag 10 november 2009

Fittstimet ute och cycklar, igen.

Jag är helt slut på den eviga diskussionen om att kvinnans euro är åttio cent som alltid skall tas vid ett krogbord mitt i natten och hällst i promille två.

Har alltid haft svårt att förstå att en kvinna skulle få mindre i lön för samma jobb som en man, och så är det inte heller, okej det var en liten skillnad på 3 procent.

Följde med en diskussion på tv med jämställdhetsministern Stefan Wallin och han klar gjorde att i själva verket finns det en skillnad men den är cirkka 3% och inte 20%.

Orsaken till missförståndet är sättet att tolka det. Man jämför vad kvinnor och män tjänar men utan att skilja på arbete eller yrkke. Problemet ligger i att män söker sig till bättre betalda yrken medan kvinnan lätt går för lågbetalda oftast kvinno dominerade yrken, som om det skulle vara männens fel.

Jag är en stor vän av jämmlikhet och tycker att man borde sluta göra sprickan mellan kvinnor och män större. Det luktar lite propaganda.
Dessutom behöver man inte diskutera religon eller politik i fyllan heller.

Kom ner från cyckeln!

Huh, huh. Nu är det sagt.

På klassträffen.

Kvällen hade knappt börjat och ändå såg jag ganska trött ut, det blev inte mycket sömn natten innan. Tro mig festen var mycket rolig och jag vacknade nog upp om en stund. Kanske hjälpen kom från det pigga sällskapet och grappan, vem vet.
Tack alla.

Snöslask i stan.

Läste på nyheterna att det kan bli upp till 30cm snö i söder i dag så jag stälde väckarklockan att väcka extra tidigt för att säkert komma till jobbet i tid. Har haft dåliga erfarenheter vad det gäller VR senaste tiden. Tog en taxi till jobbet ett par veckor sedan när tågena inte gick på grund av löv på spårena eller så sa dom, vem vet. Skickade taxikvittot till VR så får se kommer pengarna tillbaka.

Sitter och planerar en snabb visit till London i januari för att hälsa på Marius, Hekku och Mikko. Det är alltid lika skönt att vara där, man förstår vad människorna pratar och vad det står på skylttarna, känner till gatorna och pubarna. På planerna finns lite shopping, en musikal och kanske eftermiddags te på Ritz. Låter bra tycker jag.
Några förslag?

http://www.theritzlondon.com/tea/index.asp

Efter jobbet blir det dagens tidningar och kaffe på Gillet.

Ha en bra dag.

måndag 9 november 2009

Ledig dag på stan.

Efter att sovit en lång och skön natt vaknade jag på gott humör och utvilad. Var på promenad längs stans gator och njöt av hösten och av att det inte finns någon snö, för vi är inte vänner, nästa gång blir promendaen nog mot stranden.
Människorna har grävt fram sina vinterkläder och vi har flera månader av michelin gubbar att se på, men det gör att våren är ännu vackrare.

Det blev lunch med Antti på Bakfickan han åt husmanskost och jag valde min favorit siskonkorvsoppa som visade sig vara ett stort misstag, kall soppa med råa grönsaker utan siskonkorv och fonden var inte så mycket att hurra för den heller. Jag bara gjorde ett olyckligt val vad det gälde menyn. Det kommer att ta en tid innan jag går dit igen.
Gick hem via butiken och köpte plmener och rågbröd.
Tur så har man sina stamhak där man får det som man vill, tack Karin och Johan.

Skulle villa prova menyn på Salutorget, den låter och ser bra ut. Har bara varit på konditori-sidan och njutit av gott te och toast skagen för att inte tala om sällskapet.


Ha en skön vecka.

Ps. Antti var ändå nöjd med sin köttfärs och svampsås.

söndag 8 november 2009

Klassträff.


Det har varit en tung dag efter gårdagens klassträff och det var precis så roligt som jag väntade mig.
Vi började kvällen redan kl. 16 på Gillet med Patte, Tom och Robbe. Efter en snabb uppdatering av livet blev det värdens biljard turnering och en hel hög av toma ölflaskor som resultat.
Det är dryga fem år sedan vi sågs senast, konstigt efter alla dessa år så tar det inte mera än några pinsamma minuter så bildas den samma gruppdynamik som fanns under skoltiden. Alla såg ut som sig själva, männen hadde lite mindre hår på huvudet medan kvinnorna var kanske vackrare än någonsin, mognare och mera självmedvetna. Känns så skönt att människora har hittat sin plats i livet.
För fem år sedan pratades det mest om barn men nu flyttades diskussionen mera mot skillsmässor och nysingel liv, skönt för det vet jag lita mera om än barn.
Kommer ihåg kvällar från skiftet av 80 -90 talet när man träffades i grupp och flickora pratade om barn och kvinno -blöjor och killarna om armen, då kännde jag mig utomstående för jag har inte större erfarenhet av någondera.